sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Vanha ovi ruokapöydäksi!

Ruokapöydän tekeminen on varmaankin vaatinut kaikista tuunattavista kalusteista meiltä eniten. Muunsimme siis vanhan oven, jonka saimme erään tiimiläisemme lapsuudenkodista, monien eri vaiheiden kautta ruokapöydäksi näyttelyhuoneistoomme.

 photo ovi_zps8f397b31.jpg

Tältä näytti alkuperäinen ovi!

 photo ovi3_zps3fb5d0c2.jpg  photo ovi4_zps59024f2a.jpg  photo ovi5_zps53ef2c2b.jpg

Koska pöydästä oli tarkoitus tulla hieman harmahtavan vanhan puun värinen, aloitimme poistamalla maalit oven pinnasta. Tämän teimme Jyväskylän Uusiotuotteen puutyöpajalla, jossa saimme käyttää kuumailmapuhaltimia sekä raappoja, joilla maali lähti kaikista helpoiten irti. Käytimme myös Starkilta haettua maalinpoisto"maalia" kaikista pienimpiin yksityiskohtiin. Maali lähti laakeilta pinnoilta yllättävän hyvin irti, vaikkakin koko oven työstäminen oli hyvin pikkutarkkaa sekä aikaavievää.

 photo ovi6_zps6c198121.jpg
 photo hionts_zps4496b2c1.jpg

Toinen eniten aikaavievä osuus oli oven hiominen, jossa saimme onneksi taas käyttää puutyöpajan koneita. Hiomalla saa oven pinnan siistiksi, sekä viimeiset maalijäämät kokonaan pois. Pienimpiin osioihin piti käyttää ihan vaan hiomapaperia, mutta konetta kannattaa sen tehokkuuden sekä nopeuden kannalta käyttää mahdollisimman paljon! Hiontaa ennen pätkäisimme oven pituudesta hieman pois, mikä onnistui todella helposti puutyöpajan sirkkelillä.

 photo maali_zps9d45d7a8.jpg  photo ovi7_zps6ec1d2c2.jpg

Seuraava vaihe olikin sitten oven maalaaminen! Haimme Starkista kelonharmaata kaluste- ja terassiöljyä, lähinnä juuri tuon värin takia. Maalasimme sillä niin oven kuin pöydänjalatkin, jotka oli tehty Starkin puulaudoista kiinnittämällä ne ristiin ja sahaamalla päädyt oikeaan kulmaan.

 photo poumlytauml_zpsc14d7ef2.jpg

Oveen kiinnitimme jalat kulmarautojen avulla, yksi kummalekin puolelle lautaa, eli kahdeksalla kulmaraudalla yhteensä. Heti ei kannata porata kaikkia ruuveja kiinni, sillä jalkojen kiinnityskohtaa kannattaa testata nostamalla pöytä välillä pystyyn ja tunnustelemalla, ovatko jalat tarpeeksi tukevassa kohdassa.

 photo poumlytauml2_zps66d55113.jpg  photo poumlytauml3_zps5d97eaab.jpg

Muuta ei oikeastaan tarvita, eli näin saatiin ovesta valmis ruokapöytä! Riippuen ovesta, päälle voi teettää oikean kokoisen pleksin tai lasin, jos haluaa viimeistellyn ja tasaisen pinnan. Omaamme on tulossa Etrasta hankittu pleksi, joka on huomattavasti lasia edullisempi. Testailimme jo tuolejakin pöydän kanssa, ja pian nämä kaikki saadaan vietyä asunnolle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti